přeskočit k navigaci »

TOP RESTAURACE 2016 - nezávislá recenze restaurace Le Marché

11.07.2016

zařazeno v kategorii: Novinky z restaurace Le Marché | autor: Le Marché

 

Jak jsme na našem Facebooku slibovali, přinášíme kompletní přepis recenze naší restaurace od Petra Holce, která byla součástí přílohy týdeníku Euro - TOP RESTAURACE 2016 - gastronomický průvodce. Už druhý rok v řadě jsme byli zařazeni do tohoto prestižního výběru nejlepších restaurací v ČR. Kromě 30 pražských restaurací najdete v této speciální příloze i 20 mimopražských podniků. Le Marché je jedinou karlovarskou restaurací...

Le Marché

Karlovy Vary sice gastronomicky zamrzly na diskotéce Michala Davida, tady vás ale čeká excelentní moderna.

“Nemám stálé menu, takže prostě dělám, co mě baví. A teď mě zrovna baví východní kuchyně,” říká Jan Krajč, šéfkuchař a majitel karlovarské restaurace Le Marché. Poznáte to hned z menu napsaného na tabuli na zdi: sladké chilli nebo omáčka Teriyaki, to jsou teď Krajčovy oblíbené ingredience. Nečekejte ale v tomhle malém stylovém podniku sídlícím v přízemí lázeňské vilky ani Evropu, ani Asii. Hledejte tu otisk a nápady jeho šéfkuchaře. “Není to ani asijské, ani evropské, ani jiné jídlo. Je to moje jídlo,” dodává hrdě Krajč.

Padesátiletý rodák z Varů dobře ví, o čem mluví. Vařil v Rakousku, Hamburku i Americe, takže během své kuchařské praxe nasál velký kulinářský svět. A co ještě náhodou nenasál, to stále poznává při svých gastronomických výletech, které prý nejen díky profesionálnímu nadšení občas končí i sekerou na kreditce. Jen pro ilustraci, jak vypadá Krajčova světová inspirace: zatímco mi tohle všechno vypráví, jím jeho výborné kachní prso se zázvorem, medem a omáčkou Teriyaky s grilovanými brambory s vyzrálým kozím sýrem. A k tomu piji mladé a svěží francouzské víno.

Krajč svou restauraci nazývá zážitkovou a mezi zdejší, vesměs horší gastronomickou praxí vyčnívá nejen kvalitou, originalitou a nápaditostí, ale i moderností. Naše nejznámější lázně jako by jinak gastronomicky zamrzly v době raného Michala Davida, kdy byl všude kolem nás velký disco příběh plný UHO.

Nečekejte ale v Le Marché jen asijskou inspiraci; Krajč má rád i lanýže, takže si tu s nimi můžete dát třeba iberijské vepřové líčko. Anebo jen výbornou polévku. Zdejší karotkový krém se zázvorem a čerstvým medvědím česnekem zakápnutý kvůli hedvábné struktuře olivovým olejem je čirá kuchařská radost: tak jednoduché, a přesto tak delikátní! Le Marché nabízí i několikachodová degustační menu nebo i šéfkuchařský stůl v kuchyni, něco na způsob čtrnáctichodové hostiny plné kulinářské improvizace. “Tam vařím jen podle své fantazie. Malé porce, co mě zrovna napadne,” vysvětluje Krajč koncept. Nabízet špičkovou moderní gastronomii v uvadajícím lázeňském městě, které se léta prodávalo hlavně Rusům na slevomatech, samozřejmě není snadné. Podle Krajče si ale do jeho restaurace nachází cestu stále více lidí. Ne náhodou.

Autor:Petr Holec

Zdroj: TOP RESTAURACE 2016, gastronomický průvodce časopisu Euro

 

« zpět na seznam příspěvků

 
 

odebírat newsletter a pozvánky na mail
Restaurace Le Marche
Mariánskolázeňská 4, 360 01 Karlovy Vary
otevřeno každý den kromě neděle
od 12.00 do 22.00 hodin
+420 730 133 695

najdete nás na mapě

 
  • English
  • Русский
  • Deutsch
FaceBook Kontakt Trip Advisor Villa Basileia