přeskočit k navigaci »

Potřetí v řadě je Le Marché TOP restaurací v Karlových Varech

12.07.2017

zařazeno v kategorii: Novinky z restaurace Le Marché | autor: Le Marché

 

I v roce 2017 vyhlašoval týdeník EURO nejlepší restaurace v České republice. A my jsme velmi potěšeni, že je Restaurace Le Marché jako jediný podnik v Karlových Varech již potřetí v řadě mezi nimi.

Vybrané podniky jsou v příloze posledního červnového vydání "TOP RESTAURACE, gastronomický průvodce 2017" rozděleny do několika kategorií. A jedna z nich je věnována také mimopražským podnikům.

V té nejlepší společnosti

V kategorii mimopražských podniků si naše restaurace drží již třetím rokem své místo spolu s dalšími skvělými restauracemi. Jmenujme například brněnskou Koichi, olomouckou Entrée Restaurant, nebo MG restauraci v Mladé Boleslavi. Nechybí ani restaurace Pensionu Kladská, která je druhým zástupcem z Karlovarského kraje v žebříčku.

"Jestli se chcete dobře najíst v našich nejznámějších lázních, pak musíte právě sem"

Takto začíná své hodnocení Petr Holec, který ho průběžně prolíná rozhovorem se šéfkuchařem Honzou Krajčem:

"Nevařím podle receptů. Vařím tak, jak to vnímám a jak mi to zrovna přijde pod ruku," vysvětluje koncept své restaurace Le Marché její šéfkuchař Jan Krajč. Proto v jeho stylovém a intimním podniku, sídlícím v zelené lázeňské části u Teplé, moc nečekejte něco jako menu. Krajč vaří dvouchodové obědy zahrnující jeho tradiční krémovou polévku plus výběr ze dvou hlavních jídel anebo delší večerní menu. V podstatě to znamená, že se v Le Marché prostě plně svěříte do péče majitele a šéfkuchaře.

Není snadné dělat v Karlových arech kvalitní gastronomii. Dlouholeté spoléhání na méně náročnou ruskou klientelu, která teď z města navíc houfně mizí, bohužel znamená i to, že se kulinářsky víceméně zamrzlo v hodně starých časech. K tomu se Karlovarský kraj ještě pyšní nejnižšími platy v Česku, což žádné kvalitě nikdy nepřidá. "V zimě je to o přežití, nemáte ani korunu navíc. Teď čekáme na sezonu," popisuje Krajč princip lázeňského restauračního byznysu. Jeho rukopis poznáte hned u chuťově vždy výrazné, plné a hebké polévky, na nichž si - stejně jako na omáčkách - zakládá. Třeba cizrnu nejdřív peče s tymiánem a rozmarýnem, než vám přinesou talíř s výborným cizrnovým krémem, který je pro zjemnění zakápnutý olivovým olejem a podávaný s elegantními bílými toasty s čerstvým medvědím česnekem. Ano, Krajč nevaří podle receptů, a proto vás vždycky překvapí - ostatně jak to má v dobré restauraci být.

Také nesnáší pokrytectví ohledně módní lokálnosti, jež často není nic víc než PR. Nejezděte proto do Le Marché na jihočeské kuře; Krajč nakupuje jen francouzská kuřata, protože jsou prostě nejlepší. A nejlepší, nebo přinejmenším lepší než třeba Mirosla Kalina, má i svíčkovou. Českou klasiku ovšem dělá bez smetany, jen z kořenové zeleniny a s jemnými bramborovými knedlíky bez mouky. A maso není hovězí, ale křehká kančí kýta. Se sklenkou červeného z Côte du Rhône delikátní!

Velmi typický pro Le Marché je i tuňák pečený na másle a podávaný i se šťavnatou krevetou v miso polévce s červeným kari. Tradiční evropskou kuchyni totiž Krajč rád zvýrazňuje exotickou asijskou ostrostí a jemnou štiplavostí. "Šlágr v restauraci je stůl šéfkuchaře. to vařím úplně podle fantazie, co zrovna nakoupím. Nedržím se žádného omezení," říká majitel podniku o svém až dvanáctichodovém degustačním menu, které hosté jedí u stolu přímo v kuchyni.

Autor: Petr Holec/TOP RESTAURACE, gastronomický průvodce 2017

Zažijte Le Marché!

Chcete-li zažít skvělou kuchyni šéfkuchaře Honzy Krajče na vlastní chuťové pohárky, přijďte na zážitkový oběd, večeři, nebo některé z degustačních menu.

Aktuální menu >>
Rezervace >>
O restauraci >>

 

« zpět na seznam příspěvků

 
 

odebírat newsletter a pozvánky na mail
Restaurace Le Marche
Mariánskolázeňská 4, 360 01 Karlovy Vary
otevřeno každý den kromě neděle
od 12.00 do 22.00 hodin
+420 730 133 695

najdete nás na mapě

 
  • English
  • Русский
  • Deutsch
FaceBook Kontakt Trip Advisor Villa Basileia